Printer Friendly Version Продубљивање сарадње са ОЕБС-ом у више области @ 27 October 2021 10:18 AM

25. октобар 2021. године

Генерална секретарка Организације за европску безбедност и сарадњу (OЕБС) Хелга Шмид боравила је у посети Београду током које се састала са председником Републике Србије Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем.

Председник Вучић је са генералном секретарком Шмид разговарао о учешћу ове институције у реформским процесима у Србији, као и о приоритетима у будућој сарадњи, европском путу Србије и реформама у области владавине права.

Вучић је истакао значај сарадње са ОЕБС-ом, чија су искуства значајна за унапређење реформских процеса у Србији, нарочито у саветодавном аспекту приликом спровођења реформи, као и у пружању подршке јачању демократских институција, подстицању дијалога и пружању подршке цивилном сектору.

„За Србију је рад на наставку реформи од кључног интереса, како за даљи напредак земље у свим областима, тако и у циљу очувања стабилности у региону“, истакао је председник Вучић и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља једно од темељних полазишта спољне политике Србије, док је њен приоритет – пуноправно чланство у Европској унији.

У том контексту, председник је посебно нагласио да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.

Генерална секретарка Шмид је нагласила да ће ОЕБС, као поуздан партнер Србије, наставити да преноси искуства институцијама Србије у погледу најбољих пракси на нашем реформском путу. Она је похвалила Србију због резултата и очигледног напретка у свим областима од значаја, што је приказао и најновији Извештај Европске комисије, те да је напредак посебно остварен у сфери економије и допринoса регионалној стабилности и повезивању.

Посебно је истакла спремност ОЕБС-а да пружи подршку унапређењу медијске ситуације у Србији, као и у области владавине права и примени стандарда зелене агенде.

Саговорници су такође констатовали да је улога ОЕБС-а од изузетног значаја за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, чврсто опредељена да и даље даје пун допринос регионалној стабилности.

Председница Владе Ана Брнабић је са Шмид разговарала о реформама које Влада Србије спроводи у бројним областима, посебно када је реч о владавини права, медијским слободама и безбедности новинара, али и о сарадњи у региону и глобалним проблемима са којима се суочава цео Западни Балкан.

Брнабић је исказала захвалност генералној секретарки ОЕБС-а на подршци коју та мисија пружа Србији у кључним реформама, истакавши да је једнако лично посвећена како уставним променама, тако и безбедности новинара, посебно жена у новинарству, јер је то, како је нагласила, црвена линије преко које се не прелази.

Једна од тема о којој се разговарало било је и учешће жена у јавној сфери и њихова заступљеност на водећим позицијама, а премијерка је истакла да са задовољством може да каже да у неким локалним самоуправама и градовима Србије жене предњаче на тим руководећим местима, док је њихова заступљеност у Канцеларији за ИТ и еУправу чак 60 одсто.

То није био план, већ разлог лежи у томе што су жене најбоље радиле тај посао, подвукла је Брнабић.

Саговорнице су размениле мишљења о областима у којима је могуће продубити сарадњу Србије са Канцеларијом ОЕБС-а, попут регионалне сарадње, посебно када је реч о организованом криминалу и трафикингу.

Климатске промене су идентификоване као тема од посебног значаја, при чему је Шмид додала да ће Мисија наставити да пружа и стручну помоћ и сарадњу у свим областима за које Србија буде сматрала да је потребно.