Printer Friendly Version Састанак са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС @ 21 January 2021 12:04 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС Јаном Братуом, који је председнику представио приоритетне области сарадње у предстојећем периоду.

Председник Вучић је честитао амбасадору Братуу на именовању на одговорну функцију шефаМисије ОЕБС у нашој земљи и изразио наду да ће Србија и ОЕБС сарађивати у процесу демократизације и одржању мира и стабилности у региону, што су главни циљеви Србије.

Председник је нагласио да Република Србија подржава рад Мисије, са којом смо од њеног успостављања имали одличну сарадњу, базирану на међусобном разумевању и партнерском односу. Управо због тога, Србија се већ дуги низ година у самом ОЕБС-у истиче као узор за успешну сарадњу земље домаћина и Мисије на терену.

„Посебно ценимо подршку Мисије у свеобухватном реформском процесу у Србији, укључујућиекспертизу у програмским областима попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације, као и управљања и реформе сектора безбедности“, истакао је председник Вучић и нагласио да Србија подржава даље активности Мисије уз очекивање да ће оне и у будућности бити планиране заједно са надлежним ресорима и усклађиване са напретком и стварним потребама земље на њеном реформском путу.

„Србија је спремна да интензивира сарадњу њених институција са Мисијом ОЕБС, како би се заједнички и кроз стратешки приступ дефинисали дугорочни циљеви и приоритети, који би омогућили усмеравање капацитета Мисије на стварне потребе земље“, рекао је председник Вучић и додао да је Мисија, на захтев највиших државних званичника, била укључена у процес развоја нове Медијске стратегије, као и да је учествовала у изради предлога амандмана на Устав у областима које се односе на независност судства.

Амбасадор Брату је захвалио председнику Вучићу на честиткама поводом именовања на новудужност и истакао да ће током свог мандата инсистирати на пријатељском и партнерском односу који жели да одржи у даљој сарадњи са властима у Србији, при чему ће посебну пажњу посветити наставку конструктивне сарадње, засноване на међусобном поверењу у циљу спровођења реформи у областима од приоритета.

Београд, 21. јануар 2021. године