Printer Friendly Version Министар Дачић учествовао на Министарском савету ОЕБС-а у Братислави, 5-6. децембра 2019. године @ 18 December 2019 10:48 AM

Иступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на 26. Министарском савету ОЕБС у Братислави, 5-6. децембра 2019. године:

 

„Екселенције,

Поштоване колеге,

Даме и господо,

Приближавамо се крају још једне у низу година током које је наша Организација била суочена са озбиљним и нагомиланим проблемима. Упркос неуморним напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше Организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и повећају безбедност у региону ОЕБС-а, овај циљ је још увек далеко, а „динамика Организације" – дозволите ми да цитирам председавајућег Лајчака - није онаква какву желимо. Добар почетак у проналажењу пута за излазак из ове компликоване ситуације би био да државе учеснице прихвате да није неопходно да сви имамо исте погледе на постојеће проблеме и изазове, али да морамо поштовати наше различитости, показати отвореност да у доброј вери приступимо дијалогу и тежимо компромис у отклањању или бар смањењу безбедносних ризика. Не смемо се одрећи дипломатије, јер то отвара врата сукобима.

Наредна године је симболична из неколико разлога. Обележавамо 75 година од завршетка Другог светског рата, чије лекције не смемо заборавити. Као представник земље која је поднела изузетне жртве у борби против нацизма, имам посебну одговорност и обавезу да нагласим да се ужаси Другог светског рата више никад, ни у једном облику не смеју поновити. С тим у вези, морална обавеза свих нас је да се заједнички боримо против било каквих покушаја релативизације догађаја из Другог светског рата – који се нажалост и данас дешавају на простору ОЕБС-а. У том смислу, Србија посебно подржава усвајање Министарске декларација поводом 75-годишњице завршетка Другог светског рата, чији је била ко-спонзор.

Наредне године, такође, обележавамо усвајање најзначајнијих докумената ОЕБС-а којима су не само постављени темељи наше Организације, већ је и учвршћен међународни поредак, настао након Другог светског рата. Поред обележавања 20 година од усвајања Повеље о европској безбедности, наредне године обележавамо и 45 година од усвајања Хелсиншког завршног акта, који је дефинисао 10 основних принципа регулисања односа између држава, попут једнакости између држава, поштовања територијалног интегритета и суверенитета, неповредивост међународно признатих граница, решавања свих спорова мирним путем кроз обострано прихватљива решења.

Дозволите ми да се накратко осврнем и на ситуацију на Западном Балкану, који је у овом тренутку дубоко разочаран не само успоравањем, већ застојем процеса проширења ЕУ. Оваква ситуација шаље лошу поруку државама региона и погодује јачању радикализма, као и јачању унилатерализма у решавању заједничких проблема.

Дубоко верујем да је, једино кроз компромис, флексибилност и спремност да се уваже и интереси других, а не само сопствени, могуће доћи до одрживих решења за проблеме који су присутни у региону.

И поред оваквог приступа Републике Србије, морам да укажем да је дијалог Београда и Приштине блокиран већ дуже од годину дана. Приштински политичари су својим неодговорним, унилатералним потезима, попут увођења такси од 100 посто на робу из централне Србије, не само угрозили опстанак и права српске заједнице на КиМ и прекршили регионални CEFTA споразум о слободној трговини, већ су онемогућили постизање компромисног и одрживог решења са којим се ни једна страна не би осећала као победник или побеђени. У циљу проналажења оваквог решења, очекујемо да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину ову једнострану меру и да се у доброј вери врати дијалогу као једином начину за решавање проблема у Покрајини.

Хвала!"