Printer Friendly Version Ambasador Filipović i general-major Mojsilović na Godišnjoj preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS @ 29 June 2018 12:10 PM

Delegacija Republike Srbije, koju su predvodili v.d. pomoćnika  ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, učestvovala je na Godišnjoj preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS, održanoj od 26. do 28. juna u Beču.

Ova konferencija se održava svake godine, saglasno odluci Ministarskog saveta iz decembra 2002. godine i predstavlja najznačajniji skup OEBS-a u političko-vojnoj dimenziji.

U toku trodnevnog rada razmotrena su pitanja evropske bezbednosti i razmenjena mišljenja o ključnim bezbednosnim izazovima  i doprinosu koji daje OEBS u suočavanju sa  njima. Održane su posebne sesije posvećene obezbeđivanju stabilnosti u regionu OEBS-a u kontekstu razvoja situacije u Ukrajini; izgradnji bezbednosti i poverenja u regionu OEBS-a, strukturnom  dijalogu; upravljanju krizama i postkonfliktnoj rehabilitaciji, kontroli naoružanja i izazovima koje donose migracije i transnacionalne pretnje.



Ambasador Filipović i general Mojsilović učestvovali su i izlagali prilikom otvaranja skupa i na sesijama posvećenim strukturalnom  dijalogu, kontroli naoružanja i izazovima koje donose migracije i transnacionalne pretnje, kao i terorizam.