Printer Friendly Version Улога Споразума о под-регионалној контроли наоружања у изградњи поверења на Западном Балкану @ 30 October 2017 11:21 AM

 

Постигнути резултати Споразума о под-регионалној контроли наоружања разматрани су на састанку Форума за Безбедносну сарадњу 25. октобра 2017. године у Бечу. Споразум служи као оквир за сарадњу БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србију у промовисању мира и стабилности у региону.

 

Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, истакао је да Споразум представља значајан додатни фактор у контексту консолидације помирења, безбедности и стабилности у региону. Такође је изјавио да Споразум представља успешан модел пост-конфликтне рехабилитације, који може бити искоришћен у решавању конфликата у другим регионима ОЕБС, под условом да све стране конфликта покажу спремност за спровођење постигнутих договора.

 

Филиповић је такође подвукао да су постигнути успеси у оквиру режима контроле наоружања, резултат првенствено политичке воље држава потписница да се достигну циљеви дефинисани у Споразуму. Указао је на значајну ОЕБС-а и подршку пружену од стране држава Контакт-групе – САД, Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије. Ове земље, које деле статус верификатора, настављају да прате имплементацију Споразума.

 

Оквир за преговоре о Споразуму о под-регионалној контроли наоружања, потписаном 1996. године, успостављен је на основу Члана IV, Анекса 1-Б Дејтонског мировног споразума, те је познатији као Споразум о Члану IV. Главне одредбе Споразума ограничавају набавку пет категорија наоружања, укључујући тенкове, артиљеријско наоружање (преко калибра 75мм), оклопна возила, борбене авионе и борбене хеликоптере.