Printer Friendly Version Uloga Sporazuma o pod-regionalnoj kontroli naoružanja u izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu @ 30 October 2017 11:21 AM

 

Postignuti rezultati Sporazuma o pod-regionalnoj kontroli naoružanja razmatrani su na sastanku Foruma za Bezbednosnu saradnju 25. oktobra 2017. godine u Beču. Sporazum služi kao okvir za saradnju BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbiju u promovisanju mira i stabilnosti u regionu.

Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, istakao je da Sporazum predstavlja značajan dodatni faktor u kontekstu konsolidacije pomirenja, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Takođe je izjavio da Sporazum predstavlja uspešan model post-konfliktne rehabilitacije, koji može biti iskorišćen u rešavanju konflikata u drugim regionima OEBS, pod uslovom da sve strane konflikta pokažu spremnost za sprovođenje postignutih dogovora.

Filipović je takođe podvukao da su postignuti uspesi u okviru režima kontrole naoružanja, rezultat prvenstveno političke volje država potpisnica da se dostignu ciljevi definisani u Sporazumu. Ukazao je na značajnu OEBS-a i podršku pruženu od strane država Kontakt-grupe – SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije. Ove zemlje, koje dele status verifikatora, nastavljaju da prate implementaciju Sporazuma.

Okvir za pregovore o Sporazumu o pod-regionalnoj kontroli naoružanja, potpisanom 1996. godine, uspostavljen je na osnovu Člana IV, Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je poznatiji kao Sporazum o Članu IV. Glavne odredbe Sporazuma ograničavaju nabavku pet kategorija naoružanja, uključujući tenkove, artiljerijsko naoružanje (preko kalibra 75mm), oklopna vozila, borbene avione i borbene helikoptere.