Printer Friendly Version Допринос безбедносних снага у управљању великих миграционих токова – Заједничко заседање Форума за безбедносну сарадњу и Сталног савета ОЕБС @ 30 October 2017 10:51 AM

 

Беч, 18. октобар 2017. године – Улога безбедносних снага у подршци националним Владама у управљању миграционих криза била је фокус данашње дебате Форума за безбедносну сарадњу, организованим под председавањем Србије.

 

Говорници су нагласили значај консолидованих напора безбедносних снага у регулацији миграције, посебно у контексту борбе против транс-националних претњи као што је кријумчарење људи на миграционим рутама. Такође су указали да миграциони токови, када се не управљају у складу са принципима људских права, на свеобухватан и координисан начин, имају потенцијал да подрију међународну сарадњу, стабилност и безбедност.

 

Владимир Ребић, генерални директор Полиције Р.Србије, истакао је да би одговор у управљању миграционим токовима требало да буде снажан - на националном, регионалном, Европском и међународном нивоу, кроз међусобну сарадњу и пружање помоћи. Ребић је указао да Влада Србије тренутно настоји да изађе у сусрет потребама великог броја избеглица у земљи, на ефикасан и хуман начин.

 

 

Влада Србије је 2015. године развила нацрт акционог плана као одговор на повећан прилив избеглица и миграната, којим су идентификоване релевантне институције и организације, конкретни задаци, мере и активности које је потребно спровести, као и алокација потребних ресурса за решавање овог питања.