Printer Friendly Version Doprinos bezbednosnih snaga u upravljanju velikih migracionih tokova – Zajedničko zasedanje Foruma za bezbednosnu saradnju i Stalnog saveta OEBS @ 30 October 2017 10:50 AM

 

Beč, 18. oktobar 2017. godine – Uloga bezbednosnih snaga u podršci nacionalnim Vladama u upravljanju migracionih kriza bila je fokus današnje debate Foruma za bezbednosnu saradnju, organizovanog pod predsedavanjem Srbije.

 

Govornici su naglasili značaj konsolidovanih napora bezbednosnih snaga u regulaciji migracija, posebno u kontekstu borbe protiv trans-nacionalnih pretnji kao što je krijumčarenje ljudi na migracionim rutama. Takođe su ukazali da migracioni tokovi, kada se ne upravljaju u skladu sa principima ljudskih prava, na sveobuhvatan i koordinisan način, imaju potencijal da podriju međunarodnu saradnju, stabilnost i bezbednost.

 

Vladimir Rebić, generalni direktor Policije R.Srbije, istakao je da bi odgovor u upravljanju migracionim tokovima trebalo da bude snažan - na nacionalnom, regionalnom, Evropskom i međunarodnom nivou, kroz međusobnu saradnju i pružanje pomoći. Rebić je ukazao da Vlada Srbije trenutno nastoji da izađe u susret potrebama velikog broja izbeglica u zemlji, na efikasan i human način.

 

 

Vlada Srbije je 2015. godine razvila nacrt akcionog plana kao odgovor na povećan priliv izbeglica i migranata, kojim su identifikovane relevantne institucije i organizacije, konkretni zadaci, mere i aktivnosti koje je potrebno sprovesti, kao i alokacija potrebnih resursa za rešavanje ovog pitanja.