Printer Friendly Version Демократска контрола безбедносних снага и улога Парламента @ 27 September 2017 02:00 PM

Парламентарни надзор безбедносних снага и начини решавања изазова његове имплементације били су фокус заседања Форума за безбедносну сарадњу одржаног у оквиру српског председавања, 27. септембра, у Бечу.

Марија Обрадовић, шеф Комитета за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, указала је да је за процес имплементације демократске контроле потребно време и напор.

У Србији, одговорност за надзор војске и полиције почива у оквиру скупштинског Комитета за одбрану и унутрашња питања, док је парламентарна контрола безбедносних служби додељена засебном Комитету - оба установљена 2012. године. Обрадовић је истакла да су две недавно установљене праксе ојачале надзор Скупштине Србије, наиме одржавање редовних брифинга Комитета од стране министара, као и јавних расправа.

 

 

Током протекле четири године, успостављена је пракса редовног присуства министара унутрашњих послова и одбране пред комитетима, који се уједно и уживо емитују на интернет порталу Скупштине Србије.

Са друге стране, Обрадовић је нагласила да је ситуација другачија у вези са Комитетом за контролу безбедносних служби, с обзиром да су ове сесије затворене за јавност.

„Највећи изазов јесте успостављање баланса између потребе да рад скупштинских комитета буде транспарентан и потребе да се заштите поверљиве информације, од значаја за националну безбедност“, изјавила је Обрадовић.