Printer Friendly Version Demokratska kontrola bezbednosnih snaga i uloga Parlamenta @ 27 September 2017 01:58 PM

Parlamentarni nadzor bezbednosnih snaga i načini rešavanja izazova njegove implementacije bili su fokus zasedanja Foruma za bezbednosnu saradnju održanog u okviru srpskog predsedavanja, 27. septembra, u Beču.

Marija Obradović, šef Komiteta za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, ukazala je da je za proces implementacije demokratske kontrole potrebno vreme i napor.

U Srbiji, odgovornost za nadzor vojske i policije počiva u okviru skupštinskog Komiteta za odbranu i unutrašnja pitanja, dok je parlamentarna kontrola bezbednosnih službi dodeljena zasebnom Komitetu - oba ustanovljena 2012. godine. Obradović je istakla da su dve nedavno ustanovljene prakse ojačale nadzor Skupštine Srbije, naime održavanje redovnih brifinga Komiteta od strane ministara, kao i javnih rasprava.

 

 

Tokom protekle četiri godine, uspostavljena je praksa redovnog prisustva ministara unutrašnjih poslova i odbrane pred komitetima, koji se ujedno i uživo emituju na internet portalu Skupštine Srbije.

Sa druge strane, Obradović je naglasila da je situacija drugačija u vezi sa Komitetom za kontrolu bezbednosnih službi, s obzirom da su ove sesije zatvorene za javnost.

„Najveći izazov jeste uspostavljanje balansa između potrebe da rad skupštinskih komiteta bude transparentan i potrebe da se zaštite poverljive informacije, od značaja za nacionalnu bezbednost“, izjavila je Obradović.