Printer Friendly Version Улога војске у имплементацији Резолуције СБ УН о женама, миру и безбедности 1325 разматрана на заседању Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС @ 13 September 2017 01:30 PM

Беч, 13. септембар 2017. године – Војска игра значајну улогу у имплементацији Резолуције 1325 кроз повећавање заступљености жена у оружаним снагама и кроз повећање њихове улоге у конфликтним и мировним операцијама, нагласили су говорници на заседању Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС које је одржано данас у организацији српског председавања.

 

 

Отварајући заседање, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић, најавио је да је Србија започела имплементацију другог Националног акционог плана за примену Резолуције СБ УН 1325 о Женама, миру и безбедности за период 2017-2020, који је усвојен у мају ове године.

 

Други НАП “садржи активности усмерене ка спречавању насиља над женама у мултинационалним операцијама, у конфликтној и пост-конфликтној рехабилитацији друштва, као и у кризним и ванредним ситуацијама”, изјавио је Ђорђевић. Додао је и да нови НАП предвиђа координаторе задужене за имплементацију Плана на свим нивоима. “Нека министарства, укључујући Министарство одбране, за ово су одредили не само људска, већ и финансијска средства”, указао је Ђорђевић.

 

 “Влада Републике Србије је посвећена заштити права жена и промовисању циљева Резолуције СБ УН 1325 у Србији, као и на међународном нивоу”, нагласио је министар.