Printer Friendly Version Uloga vojske u implementaciji Rezolucije SB UN o ženama, miru i bezbednosti 1325 razmatrana na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS @ 13 September 2017 01:29 PM

Beč, 13. septembar 2017. godine – Vojska igra značajnu ulogu u implementaciji Rezolucije 1325 kroz povećavanje zastupljenosti žena u oružanim snagama i kroz povećanje njihove uloge u konfliktnim i mirovnim operacijama, naglasili su govornici na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS koje je održano danas u organizaciji srpskog predsedavanja.

 

 

Otvarajući zasedanje, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Đorđevic, najavio je da je Srbija započela implementaciju drugog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije SB UN 1325 o Ženama, miru i bezbednosti za period 2017-2020, koji je usvojen u maju ove godine.

 

Drugi NAP “sadrži aktivnosti usmerene ka sprečavanju nasilja nad ženama u multinacionalnim operacijama, u konfliktnoj i post-konfliktnoj rehabilitaciji društva, kao i u kriznim i vanrednim situacijama”, izjavio je Đorđevic. Dodao je i da novi NAP predviđa koordinatore zadužene za implementaciju Plana na svim nivoima. “Neka ministarstva, uključujući Ministarstvo odbrane, za ovo su odredili ne samo ljudska, već i finansijska sredstva”, ukazao je Đorđevic.

 

 “Vlada Republike Srbije je posvećena zaštiti prava žena i promovisanju ciljeva Rezolucije SB UN 1325 u Srbiji, kao i na međunarodnom nivou”, naglasio je ministar.