Printer Friendly Version Mediteranska konferencija OEBS - Mladi severno i južno od Sredozemnog mora: Suočavanje sa bezbednosnim izazovima i poboljšavanje prilika @ 19 December 2016 10:32 AM

Mediteranska konferencija OEBS sa temom Mladi severno i južno od Sredozemnog mora: suočavanje sa bezbednosnim izazovima i poboljšavanje prilika održana je 5-6. oktobra u Beču. Na konferenciji su razmotreni uloga i položaj mladih u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i njihova zaštita u kontekstu migrantske krize.

Delegaciju Srbije predvodila je ambasador Roksanda Ninčić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, koja je podsetila da su teme ovogodišnje Mediteranske konferencije bile visoko na listi prioriteta našeg predsedavanja OEBS 2015, odnosno našeg predsedavanja Mediteranskom Kontakt grupom tokom 2014. godine. Istakla je da akutelni bezbednosni izazovi danas možda više nego ikada ukazuju na povezanost između dešavanja na Mediteranu i stabilnosti u regionu OEBS, a da su upravo mladi populacija koja je najviše pogođena. Naglasila je da države dele zajedničku odgovornost u pogledu efikasne borbe protiv terorizma i radikalnog ekstremizma.

Mediteranske partnere OEBS čine Maroko, Alžir, Tunis, Egipat, Izrael i Jordan. U 2016. godini Grupom za saradnju sa mediteranskim partnerima predsedava Austrija.