Printer Friendly Version Медитеранска конференција ОЕБС - Млади северно и јужно од Средоземног мора: Суочавање са безбедносним изазовима и побољшавање прилика @ 31 October 2016 09:57 AM

Медитеранска конференција ОЕБС са темом Млади северно и јужно од Средоземног мора: суочавање са безбедносним изазовима и побољшавање прилика одржана је 5-6. октобра у Бечу. На конференцији су размотрени улога и положај младих у борби против тероризма и насилног екстремизма, као и њихова заштита у контексту мигрантске кризе.

Делегацију Србије предводила је амбасадор Роксанда Нинчић, политички директор Министарства спољних послова, која је подсетила да су теме овогодишње Медитеранске конференције биле високо на листи приоритета нашег председавања ОЕБС 2015, односно нашег председавања Медитеранском Контакт групом током 2014. године. Истакла је да акутелни безбедносни изазови данас можда више него икада указују на повезаност између дешавања на Медитерану и стабилности у региону ОЕБС, а да су управо млади популација која је највише погођена. Нагласила је да државе деле заједничку одговорност у погледу ефикасне борбе против тероризма и радикалног екстремизма.

Медитеранске партнере ОЕБС чине Мароко, Алжир, Тунис, Египат, Израел и Јордан. У 2016. години Групом за сарадњу са медитеранским партнерима председава Аустрија.