Printer Friendly Version SAOPŠTENJE @ 1 July 2016 09:26 AM

Učešće Republike Srbije na Preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS u Beču
(28-30. juni 2016. godine)

Godišnja Pregledna konferencija OEBS o bezbednosti održana je u Beču od 28 do 30. juna 2016. godine. Ova godišnja konferencija, koja se redovno održava saglasno odluci Ministarskog saveta OEBS iz decembra 2002. godine, predstavlja najznačajniji skup OEBS-a u prvoj, vojno-političkoj dimenziji.
Na ovom skupu iz Ministarstva spoljnih poslova učestvovao je v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i šef Misije RS pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču amb. Vuk Žugić, a iz Ministarstva odbrane zastupnik pomoćnika ministra za politiku odbrane i načelnik uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević.
Na otvaranju konferencije razmotreno je pitanje evropske bezbednosti i razmenjena su mišljenja o ključnim bezbednosnim pitanjima i doprinosu OEBS-a u suočavanju sa tim izazovima. Takođe, održane su i posebne sednice posvećene: postizanju bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS u kontekstu razvoja događaja u Ukrajini; razmatranju konfliktnih situacija kojima se bavi OEBS; izazovima koje donose transnacionalne bezbednosne pretnje, poput nekontrolisanih migracija i terorizma; jačanju instrumenata OEBS u prevenciji i upravljanju krizama, kao i postkonfliktnoj rehabilitaciji i kontroli konvencionalnog naoružanja i merama za izgradnju poverenja.