Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ @ 1 July 2016 09:22 AM

Учешће Републике Србије на Прегледној безбедносној конференцији ОЕБС у Бечу
(28-30. јуни 2016. године)

Годишња Прегледна конференција ОЕБС о безбедности одржана је у Бечу од 28 до 30. јуна 2016. године. Ова годишња конференција, која се редовно одржава сагласно одлуци Министарског савета ОЕБС из децембра 2002. године, представља најзначајнији скуп ОЕБС-а у првој, војно-политичкој димензији.
На овом скупу из Министарства спољних послова учествовао је в.д. помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и шеф Мисије РС при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу амб. Вук Жугић, а из Министарства одбране заступник помоћника министра за политику одбране и начелник управе за организацију Сектора за политику одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић.
На отварању конференције размотрено је питање европске безбедности и размењена су мишљења о кључним безбедносним питањима и доприносу ОЕБС-а у суочавању са тим изазовима. Такође, одржане су и посебне седнице посвећене: постизању безбедности и стабилности у региону ОЕБС у контексту развоја догађаја у Украјини; разматрању конфликтних ситуација којима се бави ОЕБС; изазовима које доносе транснационалне безбедносне претње, попут неконтролисаних миграција и тероризма; јачању инструмената ОЕБС у превенцији и управљању кризама, као и постконфликтној рехабилитацији и контроли конвенционалног наоружања и мерама за изградњу поверења.